Kennisplatform voor Imaginaire Rescripting

Kennisplatform

Dit is een kennisplatform over de psychologische behandeling ‘imaginaire rescripting’ (ImRs). Je vindt hier actuele en relevante informatie over ImRs voor drie doelgroepen:

  • Onderzoekers
  • Cliënten (mensen met een persoonlijke interesse)
  • Behandelaren

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het consortium? Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

Internationaal ImRs consortium

Deze website is een initiatief van het internationale consortium voor ImRs. Dit consortium is een samenwerkingsverband tussen onderzoekers en clinici met een passie voor imaginaire rescripting. Het consortium werd in 2021 opgericht vanuit een behoefte om het snel ontwikkelende veld van ImRs te stroomlijnen en de efficiëntie en kwaliteit van onderzoek en praktijk te stimuleren en waarborgen. Het consortium heeft daarmee een tweeledige missie:

We stimuleren de kwaliteit en efficiëntie van wetenschappelijk onderzoek en klinische praktijk

  1. Het faciliteren van wetenschappelijk onderzoek naar ImRs
    • een onderzoeksagenda opstellen
    • internationale samenwerking stimuleren
    • richtlijnen opstellen voor kwaliteitsvol onderzoek naar ImRs
  2. Ondersteunen van de klinische praktijk van ImRs
    • Richtlijnen opstellen en verspreiden voor kwaliteitsvolle uitvoering van ImRs
    • Vertalen van relevante onderzoeksbevindingen naar de praktijk
    • Een internationale klinische gemeenschap ontwikkelen en ondersteunen

Deze missie vervullen wij met verschillende initiatieven zoals dit kennisplatform, maar ook een jaarlijks ImRs congres met wetenschappelijke presentaties en klinische workshops, en online webinars.

Structuur van het ImRs consortium

Het consortium bestaat uit een beperkt aantal kernleden. Dit zijn onderzoekers en/of clinici met een expertise in ImRs en een relevant professioneel netwerk. Zij komen meerdere malen per jaar samen in twee taskforces (onderzoek en praktijk) om in afstemming aan de missie van het consortium te werken. Hieronder stellen zij zich voor.

Julie Krans

Universitair docent klinische psychologie

Mede-oprichter en mede-voorzitter van het Internationale ImRs Consortium. Voorzitter taskforce praktijk. Universitair docent klinische psychologie aan de Radboud Universiteit, adjunct-directeur van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit, en senior onderzoeker bij Pro Persona (Nederland).

Muriel Hagenaars

Universitair hoofddocent klinische psychologie

Mede-oprichter en mede-voorzitter van het Internationale ImRs Consortium. Voorzitter taskforce onderzoek. Universitair hoofddocent klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht en senior onderzoeker bij GGZ-Centraal (Nederland).

Remco van der Wijngaart

Psychotherapeut

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Schematherapie (VSt) en directeur van het Nederlands Instituut voor Schematherapie (Van Genderen Opleidingen).

Marleen Rijkeboer

Hoogleraar klinische psychologie; klinisch psycholoog/psychotherapeut

Hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Maastricht (Nederland), hoofdopleider van de BIG opleiding tot klinisch psycholoog als ook psychotherapeut bij RINO Amsterdam, klinisch psycholoog/psychotherapeut bij G-Kracht Psychomedisch Centrum Amsterdam, bestuursvoorzitter Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt)

Chris Hayes

Klinisch psycholoog

Klinisch psycholoog en schematherapeut in Perth (Australië), directeur van Schema Therapy Training Australia, bestuurslid van de International Society of Schema Therapy (ISST).

Thomas Ehring

Hoogleraar klinische psychologie

Hoogleraar Klinische Psychologie en Psychologische Behandeling aan de Ludwig Maximilian Universiteit München (Duitsland), geregistreerd psychotherapeut (CGT), directeur van de Polikliniek voor Psychologische Behandeling.

Pauline Dibbets

Universitair hoofddocent klinische psychologie

Universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht (Nederland) en hoofd van de sectie Klinische Psychologie.

Iris Engelhard

Hoogleraar klinische psychologie

Iris Engelhard is hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht (Nederland) en leidt het Experimentele Psychopathologie lab Utrecht. Zij is geregistreerd Cognitief Gedragstherapeut (Cognitieve Gedragstherapeut VGCt®) en gediplomeerd Gezondheidszorgpsycholoog.

Sophie Rameckers

Universitair docent klinische psychologie

Universitair docent klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, psycholoog bij het Academisch Centrum voor Trauma en Persoonlijkheid (ACTP) in Amsterdam (Nederland).

Arnoud Arntz

Emeritus hoogleraar klinische psychologie

Emeritus hoogleraar Klinische Psychologie en voormalig voorzitter van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (Nederland).

Jarosław Michałowski

Universitair hoofddocent affectieve neurowetenschappen

Universitair hoofddocent en hoofd van het Poznan Laboratorium voor Affectieve Neurowetenschappen aan de SWPS Universiteit in Poznan (Polen), cognitief-gedragstherapeut en schematherapeut.

Fritz Renner

Psychotherapeut en onderzoeker

Psychotherapeut, hoofd van de volwassenenkliniek bij het Psychotherapiecentrum en onderzoeksgroepsleider bij de afdeling Klinische Psychologie en Psychotherapie aan de Universiteit van Freiburg (Duitsland).

Charlotte Wittekind

Klinisch psycholoog en docent

Klinisch psycholoog (CGT) en senior docent bij de Ludwig Maximilian Universiteit in München (Duitsland).

Special Interest Groups (SIGs)

Verschillende Special Interest Groups dragen bij aan actuele ImRs vraagstukken

Naast de kernleden zijn er verschillende tijdelijke projectgroepen verbonden aan het ImRs consortium. Deze zogenaamde SIGs (‘Special Interest Groups’) zijn veelal ontstaan vanuit een actuele vraag vanuit onderzoek en/of de praktijk. Momenteel zijn er de volgende SIGs actief:

  • ImRs bij obsessief-compulsieve stoornis (contactpersoon: Charlotte Wittekind)
  • Valse herinneringen bij ImRs (contactpersoon: Pauline Dibbets)
  • ImRs bij depressie (contactpersoon Thomas Ehring)

Nieuws en activiteiten

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het consortium? Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

Activiteiten

3 & 4 april 2025

5e Internationale ImRs congres, 3 & 4 april 2025 in Amsterdam. Deadline voor abstracts 15 december 2024. Klik hier voor meer informatie

Credits

Het Kennisplatform Imaginaire Rescripting is een initiatief van het internationale consortium voor imaginaire rescripting en werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving. Ervaringsdeskundigen van het MIND Platform hebben meegewerkt aan de inhoud van de cliënten pagina.

 

 

SASS
MIND